Széchényiek Sárpentelén

Széchényi ViktorSzéchenyi Zsigmond

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára 2017. április 25-én a Széchényiek Sárpentelén címmel konferenciát szervezett a Széchényi család Fejér megyéhez köthető ága történetének bemutatására.

A rendezvény aktualitását a híres vadászíró, Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulója adta, ugyanis a kerek évforduló az eseményt megelőző napra esett.

Az összesen hét előadásból álló konferencia a Széchenyi család Fejér megyéhez köthető két legjelentősebb személyének, Széchényi Viktor (1871-1945) és fia Széchenyi Zsigmond (1898-1967) életpályáját, tevékenységét, családi hátterét járta körül. Jelen kötetben az akkor elhangzott előadások tanulmánnyá formált változatát tarthatja kezében az olvasó.

Az elhangzott előadások:

Bödő István: A Széchényi család sárpentelei ága

Demeter Zsófia: Széchényi Viktor, a politikus

Bányai Balázs: Úri lakok Sárpentelén

Meiszterics Dorina: Balatonföldvár és a Széchényiek kapcsolata a 19. század második felében Földvárpuszta kiépítése, parcellázások és a fürdőtelep megalakulása

Gyorgyevics Tamás: Az utazás, mint életforma, Széchényi Viktor és Széchenyi Zsigmond utazásai

Szabó Imre: Az első világhírű sárpentelei

Szabó Imre: Széchenyi Zsigmond Fejér megyei vadászatai

Lengyel Beatrix: Czakó tanár úr, a privát fényképező

A kötet legfőbb célja az egykor Sárpentelén élő Széchényiek történetének bemutatása, tevékenységük értékelése. A tanulmányokban képet kaphatunk a család Fejér megyei birtokszerzésének körülményeiről, a lakhelyül szolgáló sárpentelei kastély építéstörténetéről, az uradalomban folyó gazdálkodásról.

Külön fejezet szól Széchényi Viktor gazdag közéleti tevékenységének felvázolásáról, valamint a balatonföldvári fürdőkultúra kiépítésében játszott szerepéről.