Széchenyi Zsigmond élete

Szerző: Gyorgyevics Tamás

Széchenyi Zsigmond a magyar vadászat történetének legismertebb alakja. Már vadászati teljesítménye is azzá tenné, de széles körű ismertségét elsősorban könyveinek köszönheti. Élete során sok mindent gyűjtött; lepkét és bélyeget, porcelánmadarat és utaslistákat, tigrisbőrt és elefántagyarat, és mindezek mellett – könyveket.

Híresen gazdag trófeagyűjteménye a házával együtt Budapest ostromakor gyújtóbomba áldozata lett, de négynyelvű vadászkönyvtára megmenekült, amit ma a Természettudományi Múzeumban Széchenyi Zsigmond Vadászati Könyvgyűjtemény néven őriznek.

Könyvei ma is népszerűek, írásainak nyelvezete az elmúlt évtizedek alatt mit sem avult. 2015-ben a hazai vadászirodalom legjobb könyvének választották az Ahogy elkezdődött című önéletrajzát, s nem maradt el mögötte a könyv folytatása, az Ünnepnapok sem, e két könyve pedig maga a vadászat apoteózisa.”

Amicus, 2018

Széchenyi Zsigmond élete

Idézet Gyorgyevics Tamás előszavából:

„Az elmúlt évtizedek alatt számtalan alkalmam adódott, hogy Széchenyi Zsigmondnéval hosszabban beszélhessek, aki hozzásegített, hogy feldolgozhassam férjének páratlan értékű naplóit, leveleit, fényképalbumait. Személyes visszaemlékezéseiből és az említett relikviákból állt össze ez a könyv, megkísérelve, hogy hű képet adjon a híres vadászról és sikeres íróról.

A könyv egyik legfontosabb forrása az apa, Széchenyi Viktor naplója, amelyben élete eseményeit jegyezte fel gyermekkorától szinte halála napjáig. Ebben a naplóban természetesen helyet kaptak fia életének történései is, egészen Budapest ostromának végéig – a naplóíró haláláig.

Széchenyi Zsigmond maga többféle naplót vezetett, de ezek nem szokványos, a napi történéseket feljegyző diáriumok. Időnként írt ilyeneket is, hiszen könyveinek jó része útinapló. Életrajzának szempontjából fontosabbak más  jellegű feljegyzései, mint a vadásznaplója és az úgynevezett „ébredési naplója”. Mindkettő pótolhatatlan forrásul szolgál életének megismeréséhez, megértéséhez.”