Gróf Széchenyi Sarolta

Széchenyi Sarolta (Budapest,1900. június 14 – Budapest, 1985. augusztus 15.)

Széchenyi Zsigmond legidősebb húga.

„Esterházy Laci közeledni szeretne Sárihoz, utóbbi nagyon szívesen veszi az udvarlást. De kerülő úton hallom, hogy Laci úgy nyilatkozik Sógorának, Szapáry Lajosnak, nem fél ugyan, hogy Sáritól kosarat kap, de aggódik, hogy a lány szülei nem lesznek-e ellene.

Nagyon foglalkoztat Sári jövője. Isten áldása lenne, ha ez létre jön.Minden a legszebben stimmel, csak azt reménylem, hogy szegény fiú nem képzeli azt, hogy valami partiet csinál.”

Széchenyi Viktor naplójából

Széchenyi Sarolta eljegyzése – 1915. április 15.

Délelőtt Esterházy László fiával megérkezik Sárosdról Pentelére. A szülők régi jó barátok, a fiatalok gyermekkoruktól ismerik egymást. Igen ünnepélyes a bevonulásuk. Az idősebb László aztán megkéri fia számára Sári kezét. Csak az igenlő válasz után üzent ki a kocsisának, hogy immáron kifoghat. Elhatározott szándékuk ugyanis az, hogy ha kosarat kapnak, azonnal fordulnak vissza Sárosdra.

Az esküvő

Az esküvőt 1920. június 27-re, László napra tűzik ki. Széchenyi Viktor hatalmas, faszerkezetes sátrat emeltet a teniszpálya fölé, mer ez az egyetlen megoldás arra, hogy a meghívott 80-100 személyt le tudják ültetni.

A házigazdát nem csak az időjárás alakulása (az esküvő napján nagy esőt kapnak, de a ponyvák állják: sem a ruhákban sem az ételekben nem esik kár), de a vendégek elhelyezése, szállásolása, a fogataik, a hozzájuk tartozó 52 ló, valamint a kocsisok élelmezése és ezer más apróság nyomasztja.

Széchenyi Viktor naplója felsorolja a nászmenet résztvevőit párokba rendezve.

A násznagy: Ráday Gedeon, a vőlegényt Széchenyi Irma és Teleki Hanna kíséri, a menyasszonyt pedig Széchenyi Zsigmond és Kuhen-Hédrváry Károly fogja közre.

Széchenyi Zsigmond élete

Gróf Széchenyi Sarolta és Gróf Esterházy László

Esterházy László 1920 június 27-én feleségül vette Széchenyi Saroltát.

A két világháború között Esterházy László és felesége, valamint három gyermekük, Ilona (Lily), Mária (Maritta) és Béla lakott a kastélyban.