Filmek Széchenyi Zsigmondról

Afrikában jártunk. Schuller Imre, 1959-1960.

Dénes István szeme előtt mindig kettős cél lebegett. Egyrészt pótolni kívánta a Nemzeti zeum épületében, 1956-ban elpusztult európai hírű Afrika- kiállítás állatanyagát, másrészt egy filmet óhajtott készíttetni az expedíció munkájáról, amely emellett bemutatja a vadászat színhelyének, Tanganyikának jellegzetesebb állatait, érdekesebb tájait és az abban élő embert.

Gróf kartárs – Gróf Széchenyi Zsigmond emlékére

színes, magyar dokumentumfilm

Készült: Dénes Gábor, 2009.

Idézet a film prológusából:

„A mai ötven felettieknek biztosan, de talán több generációnak is Gróf Széchenyi Zsigmond volt a korabeli televízió. Mert az ő könyvei révén juthattunk el Afrikába, az Indiai maharadzsák udvarába, vagy Alaszkába. Általa olyan világokat ismerhettünk meg, amelyeket azóta sem tudunk elfelejteni, melyek személyes megismerése sokunknak ma is titkolt vágya maradt. De ki is volt Gróf Széchényi Zsigmond? A film megtekintésével talán kicsit közelebbi képet kaphatunk.”

Itt tekinthet bele a filmbe

Filmek Széchenyi Zsigmondról

Tálentum, Széchenyi Zsigmond – az író. Kovács Béla, 2001. Széchenyi Zsigmondné saját, eredeti felvételeiből összeállítva és a vele készült riporttal kiegészítve.

Széchenyi Zsigmond nyomában. Verga 2011.

Vadonvilág – Takarék Csoport, 2019.

Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül a 120 éve született gróf Széchenyi Zsigmondról, az Afrika-utazó és vadászíró életéről. A gróf özvegye, Hertelendy Margit aktívan segítette a forgatócsoport munkáját személyes felvételekkel és a Széchenyi Zsigmond által írt naplókkal. A napokban a film készítői meglátogatták az özvegyet. A találkozóról itt olvashat.

Gróf Széchenyi Zsigmond. Pályarajz egy vadász íróról. Kínyó Ferenczy Tamás, 2002.

Itt tekinthet bele a filmbe