Tolvaj járt Széchenyi Zsigmond lakásában

500 pengő jutalmat kap, aki Széchenyi Zsigmond tolvaját megtalálja

Nemzeti Újság – 1939. július 16.

A főkapitányság nyomozási indított egy veszedelmes besurranó tolvaj ügyében, aki legutóbb gróf Széchenyi Zsigmond lakásából emelt el értéktárgyakat.

Gróf Széchenyi Zsigmondhoz ravasz ürüggyel hatolt be a tolvaj. Azzal jelentkezett, hogy a gróf őt odarendelte. A földbirtokos személyzete hellyel kínálta a jól öltözött ismeretlen embert és csak mikor később eltávozott – azt mondván, visszajön -, vették észre, hogy két értékes arany cigarettaszelence hiányzik.

Az egyik szelence a gróf bejelentése szerint csupán titkos nyomásra nyílik, fedelén vésett angol felirat és a következő dátum: 1936. V. 1. 1937. VI. 2. A másik aranytárca fedelét „N. M.“ monogram és ötágú korona díszíti. Belsejében a következő felírás van: „Azért, ami elmaradt.“

A gróf a főkapitányságon bejelentette, hogy ötszáz pengő jutalmat ad annak, aki a tolvaj nyomára vezeti a rendőrséget. A következő személyleírást adta a tolvajról: mintegy 170 cm. magas, barna hajú, zömök, 30 év körüli férfi, mikor a grófnál járt, barna alapon fehércsíkos ruhát viselt.

Tolvaj járt Széchenyi Zsigmond lakásában

Széchenyi Zsigmond 1939-ben már a Budán lévő Istenhegyi úti villáját csinosítja. Célja az, hogy mire felesége Stella megérkezik gyermekükkel a kis Péterrel, már berendezett lakrész várja mindkettőjüket. Feltehetően a tolvaj innen az Istenhegyi úti házból vitte el a két arany cigarettaszelencét.