Gróf Széchenyi Zsigmond hazaérkezett Alaszkából

Az északi sarkkör vidékén vadászott

— Az Est tudósítójától 1935. november 20.  —

Hétfőn érkezett meg Budapestre alaszkai vadászútjáról gróf Széchenyi Zsigmond, a híres  magyar utazó.

A magas, elegáns gróf frissen, élénken beszél a nagy útról a Szentkirályi uccai lakás dolgozószobájában, amelyen nyoma sem látszik annak, hogy gazdája csak most érkezett meg majdnem féléves távollét után.  A nagy utat csak a kerevetre terített térképek árulják el.  Ott van a kereveten Széchenyi Zsigmond »Elefántok országában« című könyvének most megjelent angolnyelvű kiadványa.

—   Az Egyesült Államokon keresztül mentem Alaszkába, — kezdte Széchenyi Zsigmond —  San   Franciscóban szálltam hajóra és a kenai félszigeten léptem Alaszka  partjaira. Először  itt  vadászgattam s innen mentem hajón, gyalog és egy kis darabon vasúton Alaszka belsejébe.  Eljutottam egészen a Yukon folyóig. A  sarkkör  közelében folytattam a vadászatot.

— Milyen állatokra?

—   Elsősorban medvét kerestünk, három féle medvét lőttem, a  »grizzly«-nek nevezett szürke  hegyi  medvét,  azon kívül barna és fekete  medvét.  Vadásztam fehér hegyi birkáira, nagy alaszkai jávorszarvasra és egy karibu nevű szarvasfajtára.

Nagy térképet göngyöl ki a gróf és azon magyarázza útjának további állomásait:

—  A  Yukon  folyó  volt a legészakibb pont, ahová eddigi  utazásaim során eljutottam . Innen   visszafelé indultam Alaszka délebben fekvő részei felé.  Két társammal: egy orosz és egy angol utazóval a kenai félszigeten béreltünk hajót, amely alig volt nagyobb egy ladiknál.

Mindegyikünknek volt egy vezetője, egy trapper.  Ezek a trapperek, mint angol nevük is mutatja, csapdával vadásznak szőrmés vadakra. Hajónk egymástól mintegy

100 kilométeres távolságra tett partra bennünket a félszigeten és itt vadásztunk körülbelül két hétig, amikor megállapodásunk értelmében értünk jött a hajó és visszavitt kiindulási pontunkhoz.  Látja, ezen a térképen a félsziget tele van tűzdelve nevekkel, de ezek tulajdonképpen csak földrajzi elnevezések, a vidék teljesen lakatlan.

—   Utamnak kellemetlen emlékei is vannak, először eltörtem a karomat, azután a lábamban szakadt el néhány inszallag. Három hétig feküdtem.

— A trappereken kívül rendkívül sok az aranyásó Alaszkában. Lépten-nyomon találkozik az ember csoportosan vagy magánosán járó aranyásókkal, akik állítólag egészen szép eredményeket érnek el.

— És a zsákmány?

— Vadászzsákmányom, amelyben sok értékes darab van, májusban érkezik Budapestre. A Nemzeti Múzeum és a saját gyűjteményem szám ára igen sok értékes dolgot találtam. Útközben állandóan fotografáltam, 6—700 felvételt készítettem el, amelyeket, most akarok feldolgozni. Élményeimet könyvben akarom megírni.

Legközelebbi terveiről, újabb utazásokról érdeklődünk.

—  Ma érkeztem meg és még nem tudom, hogy mi lesz utazásaim következő célja.  Eredetileg februárban Észak-Afrikába akartam utazni, azonban a jelenlegi helyzet miatt, azt hiszem ebből nem lesz semmi.