Széchenyi Zsigmond – Hengergő homok

Széchenyi Zsigmond Hengergő homok című könyve a sivatag kietlen homokdűnéi közé vezeti az olvasót. Útitársai mindketten nevezetes emberek Horthy Jenő szintén kiváló Afrika-vadász, a kormányzó öccse, a hajdani Budapest lovasélet meghatározó egyénisége. Almásy László pedig már a könyv megírása idején, 1935-ben is ismert sivatag kutató, az arabok „Abu Ramlája”, a Homok Atyja, akinek kalandos élete Az angol beteg című Oszkár-díjas film forgatókönyvéhez is alapul szolgált.

Ezerötszáz kilométer járatlan sivatagi út áll a felfedezők előtt, melynek során a világon először szelik át autóval a Líbiai-sivatagot. Útközben Széchenyi Zsigmondnak sikerül elejtenie máig világrekordnak számító addaxát.”

Mérték Kiadó, 2012

Az első kiadás 1935-ben jelent meg.

Eddig 5 kiadásban jelent meg, összesen 54.600 példányban.

Hengergő homok – részlet

Addaxot is láttam, addrát is, sőt még fehéroryxot is! – újságolta barátom, Almásy László, az ismert Afrika-utazó, mikor múlt nyáron Pesten találkoztunk.

Erre már ugyancsak felkaptam a fejem.

Addaxot, addrát, sőt még fehéroryxot is!

Önöket – attól tartok- nem érdekli, látott-e Almásy addaxot vagy sem, önök nem lelkesednek velem a fehéroryx nevének hallatára. Önöknek ez kínai beszéd. Valóban, nem is lehet elvárni senkitől, hogy tudja, mi az az addra! Almásy is csak úgy mellesleg említette ezt a három különös nevet. Csak úgy véletlenül csúsztak bele a Líbiai-sivatagban talált ókori kőbaltákról, sziklaképről és ötezer éves emberbordákról szóló elbeszélésébe.

Almásy László

Almásy László

Almásy ugyanis sivatagkutató, geográfus és archeológus egy személyben, amolyan tudós Afrika-utazó, kinek egy prehisztorikus emberi zápfog földöntúli gyönyörűség. Legalábbis annyira becsüli, mint én egy nagy elefánt agyarát. Engem viszont elsősorban a vadászat hajt Afrikába. Az állatvilág tanulmányozása.