Vadonvilág – Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül a 120 éve született gróf Széchenyi Zsigmondról, az Afrika-utazó és vadászíró életéről. A gróf özvegye, Hertelendy Margit aktívan segítette a forgatócsoport munkáját személyes felvételekkel és a Széchenyi Zsigmond által írt naplókkal. A napokban a film készítői meglátogatták az özvegyet. A találkozóról itt olvashat.

Exkluzív interjú készült a Vadonvilág című film alkotóival.

Elkészült a dokumentumfilm előzetese, ami a 120 éve született gróf Széchenyi Zsigmond életéről szól.Címe: Vadonvilág.

A Vadonvilág című filmet első alkalommal a CINEFEST Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon 2019. szeptember 13-21. mutatják be.

Október 10-től vetítik a mozikban a Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című alkotást.

Lerner János dokumentumfilmje az egyik legismertebb magyar Afrika-kutató és vadászíró életéről szól.
Az alkotást szeptember 20-án mutatták be a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs nevű szekciójában, Budapesten pedig kedden este tartották a díszbemutatóját az Uránia Filmszínházban.

Az egészestés alkotás nemcsak egy életrajzi film, hanem bemutatja az Afrika múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem jelentőségére – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

“Egy olyan dolgot szerettünk volna bemutatni, amely az elmúlt ötven évben egy kicsit feledésbe merült” – mondta el Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, a film vezető producere a műsorban.
A film bemutatja, hogy 1930-ban mit érzett Széchenyi Zsigmond, amikor először kijutott Afrikába, hogyan járta be a földrészt. Ezt követően 1964-ben, megpróbáltatásai után ismét visszatért Afrikába, ebből az utazásból írta Denaturált Afrika című vadásznaplóját, amelyben utolsó afrikai utazását örökíti meg, amit feleségével Hertelendy Margittal közösen tett.

Mint mondta, a film készítése során az 1964-es út leírásait követte végig a stáb. A film, amely a Kilimandzsáró vidékére kalauzolja el a nézőt és mozaikszerűen eleveníti fel Széchenyi Zsigmond vadász, író életének legjelentősebb, sorsdöntő epizódjait, bemutatja a földrész átalakulását, a népesség robbanást és a vadállományban bekövetkezett változásokat is.
A film olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeket Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit készített afrikai útjukon.

Lerner János arról beszélt, hogy bár sok mindent lehet Széchenyiről tudni: az olvasóközönség ismeri a könyveit, a vadászok pedig a vadászmúltját, de az életéről viszonylag kevés dolog került eddig a nyilvánosság elé.
Mint fogalmazott Széchenyi “igencsak sok pofont kapott az élettől”: 1945-ben, Budapest ostromakor, teljes trófeagyűjteménye elégett, utána mint arisztokratát deklasszálták, száműzték, kitelepítették, börtönbe zárták.
Rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, de talpra tudott állni. Végül élete alkonyán ismét visszatért Afrikába – idézte fel a rendező.