Ostromnapló – 1944.12.27.

,

1944. december 27.

Lili ágyban, én kanapén, jól aludtunk jéghideg szobában, de sok takaró alatt – félig ruhásán 8-ig. Öltözni átmegyünk Sigray házba, mert ott valamivel melegebb van. A Bpesti hídfő csata reggel nagy erővel tombol. Rádió bemondja, hogy d.u. 5-től senki utcára nem mehet. Hatalmat nyilas párt vette át, s minden karhatalom nekik van alárendelve?!

Reggelre a villany kialszik, úgy látszik találatot kapott. Mi lesz itt este, mikor már 4-kor sötét van.

Rettentő szűken vagyunk!

Mi van most a Völgyben!

D.e. Lilivel Zichy Edinához megyünk, részvét látogatás. Két lövedéket kapott a ház. A kisebbik, a tetőn, a ház sarkát vitte el. A nagyobbik a földön robban Sargadnaék szobájában – rettentő fölfordulás. A ház többi ablaka is mind bezúzódott. Hideg van. A

lakók alagsorba húzódtak. Megmentett bútorok tömkelege közt, egy száll gyertyánál ülnek. Itt egy beszorított ágyban fekszik bekötött fejjel szegény Atta!

Itt tudjuk meg, hogy Széchényi Miklós ma d.e., állítólag felesége jelenlétében, agyonlőtte magát! Miért?

Délután pokoli lövöldözés. Óvóhely. Lilivel beköltözünk Pálffy Ferenc szobáiba – jéghideg, de nincs a veszedelmes oldalon.

Este sötétben és hamar fogyó (…) faggyú gyertyáknál. Folyton menekült tábori képek!

Az unokák szűk fürdőszobájában Lili és a kis Lilly a kádban pelenkát mosnak. Csekonics Endre és Inkey Péter (…) diskurálnak kis Lillyvel. Bálint a bilin ül.

Se újság, se rádió, se villany – semmiről nem tudunk – csak vagyunk!

Széchenyi Viktor következő bejegyzése.