Ostromnapló – 1944.12.26.

1944 december 26.

Reggel 4-kor rettentő durranásra ébredek, s hallani vélem az omladék zuhanását. Felébresztem Lilit, s vele és Nemestóthyval – ki a szomszéd szobában kvártélyoz – lemegyünk az óvóhelyre, de az ajtót csukva találjuk. Mivel addig minden lecsöndesült, fölmegyünk – visszafekszünk.

Vörös házmester reggel (…) mondja, nem volt becsapódás, pedig nekem lett igazam – a német követség, hadimúzeum, helyőrségi templom s 2 Úri utcai ház kapott találatot. A német követség összes bástyái ablakai betörtek – ez volt az omladék, amit hallottam. Egész d.e. erős ágyúzás, különösen Vérmező vezet. Lilivel és Elisabeth-el 12 órai Mátyás templomi misén.

Utána 1/2 órás nagyriadó. Találkozom Széchényi Fricivel. Azt mondja, biztos híre van, hogy muszkák bent vannak Bolyaiban! Akkor tehát Völgy utcai otthonunk már orosz kézen van! Mit fogunk ott találni, ha majd egyszer visszajövünk? Pedig csakis azért akartunk maradni, hogy menthessünk valamit! Lehet, sőt valószínű, hogy mindenünk elveszett, amink volt!!!

Unokákkal ebéd. Ebéd után Sigray házba – napló, duma.

Lili ezalatt (3-4 közt) átmegy Verbőczy utcába Edinához, mialatt együtt ültek a Verbőczy utca felőli szobában – óriási durranás és kiabálás. Két belövés volt. Egyik Szapáry Marie hegyi szobájában nem robbant, csak rongált. A másik Sardagnaék lakásába hatolt, az egyik ikerlányt megölte, az anyát megsebesítette.

Repeszdarabok hullanak. Úri pincébe megyünk. Vacsorán szobákba, de nem merünk a bástya felőli szobákban maradni. Maritta 2 gyerekkel a szakácsnőhöz költözik, udvari szobába. Lilly pincében. Mi ketten Pálffy lakásban.

Széchenyi Viktor következő bejegyzése.