Ostromnapló – 1944.12.25

1944. december 25.

Lilivel reggel 9-kor Mátyás templomban misén. Áldozás. Egész d.e. erős harci zaj. Oroszok nem Hidegkút, hanem Budakeszi felől jöttek be. Virányoson már bent vannak.

Tegnap állítólag nyilasok kirabolták a svéd követséget, s Danielson követ csak kínnal tud a Nemzetközi Vöröskeresztbe, Fillérbe menekülni.

Dénes felesége tegnap Szombathelyről 2 fiával visszajött, ellenben Teréznek nyoma veszett. Ebéd unokákkal heves tüzelés mellett. Jankovich Miki jön, érdekeseket mesél.

Ma d.u. a Hűvösvölggyel megszűnt minden telefon összeköttetés. Árvácskával még tudok beszélni. Szmrecsányi Béla szól. Benyomása, hogy Hűvösvölgyben nincsenek harcok, ellenben János hegy, Svábhegy, Virányos egészen a Szt. János kórházig heves csata dúl, és pokoli harcizaj hallatszik. Rózsadombon nincsenek becsapódások, de házak mellett egy saját üteg őrült lármát csinál s Jánoshegy felé tüzel. Estefelé halkul az ágyúszó. Vérmezőn saját aknavető ütegek ágyúznak Svábhegy felé. Átköltöztünk a Sigray-ház I. emeletére. Sigray és a grófné hálószobáiba. Központi fűtés, de alig van már cox, spórolnak, csak 14°C. 9-kor ágy. Állítólag a németek az éjjel támadnak, hogy a záró gyűrűt átszakítsák, és az egérfogóból Bécs felé kimenekülhessenek.

Lefekvés után tényleg erős ágyúzás, mely folyton fokozódik. Aludni alig lehet. Vérmezei ütegek pokoli lármája megreszkedteti az ablakokat.

Széchenyi Viktor következő bejegyzése.